Præfabrikerede løsninger som svar på nye klimakrav i byggeriet
Byggebranchen står over for markante forandringer fra den 1. juli 2025, når nye klimakrav træder i kraft. Disse krav inkluderer dokumentation af CO₂-udledning fra transport af byggematerialer og en integrering af disse data i livscyklusanalyser (LCA) for nybyggeri. For mange aktører kan præfabrikerede byggemoduler være nøglen til at imødekomme de kommende krav – og mere til.
Planlægning og præfabrikation reducerer CO2-aftryk
Præfabrikerede løsninger giver klare fordele for både klima og økonomi. Da moduler produceres indendørs under kontrollerede forhold, reduceres afhængigheden af vejret på byggepladsen. Resultatet er kortere byggetider, mindre spild og færre fejl. Ifølge en undersøgelse fra Aarhus Universitets Institut for Byggeri og Bygningsdesign (Pedersen et al., 2024) kan præcise tidsplaner og brug af præfabrikation reducere udledningen med op til 42 % ved at undgå forlænget byggetid og energiforbrug i vintermånederne.
Netop disse fordele oplever Green Box også, der bliver fremhævet gang på gang, når virksomheden bliver valgt som leverandør af badeværelser på store byggeprojekter i Danmark. Samme tendens gør sig gældende på de øvrige nordiske markeder, hvor brugen af præfabrikerede moduler ligeledes vinder frem.
Færdige badeværelsesmoduler, som er produceret tæt på byggeprojektet, leveres samlet og klar til montering til virksomhedens kunder, hvilket minimerer transportomkostninger og -udledning. Netop fordi, at leverancerne kan planlægges nøje, undgår bygherren, at der leveres spredte ordrer, der belaster miljøet mere end nødvendigt, og det gør det også lettere for bygherren eller totalentreprenøren at holde det nye klimakrav til transporten til og fra byggepladsen nede.
Ny mulighed for genbrugsmaterialer i præfabrikationer opstår
En af de største fordele ved præfabrikation er muligheden for at integrere genbrugsmaterialer i et kontrolleret produktionsmiljø. Her kan materialer som brugte mursten, træ og metal nemt renses, forarbejdes og genanvendes direkte i nye byggemoduler. Denne tilgang reducerer behovet for nye råmaterialer, mindsker affaldsmængden og skaber et mere effektivt byggeri.
Peter Munk, næstformand i Bygherreforeningen, forklarer potentialet:
“I produktionsmiljøer, hvor standardiserede processer allerede er etableret, vil det være muligt at integrere genbrugsmaterialer mere effektivt end på byggepladsen. For eksempel kan brugte mursten renses og genanvendes direkte i præfabrikerede elementer. Det samme gælder andre materialer, men det kræver, at nedrivningsfirmaerne ser det som en prioritet at bevare mest muligt til genbrug i nye byggerier.”
Denne tilgang giver også mulighed for at gentænke, hvordan materialer bevares ved nedrivning. Hvis nedrivningsfirmaerne fokuserer på at sikre materialer i god stand, kan de levere en værdifuld ressource til producenterne af præfabrikerede byggemoduler.
Færre udfordringer på byggepladsen
Som nævnt, implementeres der også nye krav indenfor CO2-forbruget til og fra byggepladsen og på selve byggepladsen. Her spiller præfabrikation en central rolle ved at levere komplette løsninger, der reducerer behovet for energi og belysning på byggepladsen, samtidig med at arbejdskraften optimeres.
Ifølge Peter Munk kan præfabrikerede moduler spille en central rolle i at sikre, at byggerier overholder de nye grænseværdier for CO₂-udledning. “Præfabrikerede moduler giver en unik mulighed for at reducere spild og minimere transport til og fra byggepladsen, som traditionelt er mere omfattende ved pladsbyggeri,” forklarer han.
Fokus på miljø og fremtidens byggekrav
Undersøgelsen fra Aarhus Universitets Institut for Byggeri og Bygningsdesign viser, at god planlægning og reduktion af unødige vinterarbejdsdage kan skære CO₂-udledningen ned med op til 86 % i visse tilfælde. Dette understreger, hvor afgørende præfabrikation er som løsning på både tidspres og de nye klimakrav.
Green Box og mange andre producenter af præfabrikerede byggemoduler arbejder hver dag aktivt for at reducere materialespild og dokumentere deres CO₂-aftryk i hele værdikæden. Derfor hilser man her også de nye klimakrav velkomne, for det er en branche, der i forvejen er vant til at arbejde med optimering og forskellige miljøcertificeringer indenfor byggeri.
Administrerende direktør hos Green Box, Peer Leth, er også helt klar på de kommende års planer for Green Box. Der skal etableres yderligere produktionskapacitet og arbejdes målrettet med at optimere produktionsprocesser og videreudvikle Green Box’ omfattende dokumentations- og kvalitetssikringssystem, som allerede er godt indarbejdet i mange af de byggeprojekter, hvor Green Box er valgt som leverandør. Desuden skal nye materialeløsninger tænkes ind, som kan sikre yderligere reduktion i LCA-aftrykket på virksomhedens præfabrikerede badeværelser.
Peter Munk
Næstformand i Bygherreforeningen
Peer Leth
CEO, Green Box A/S
Se flere nyheder
Kontakt os
Din leverandør af præfabrikerede badeværelser
Vi står klar til at rådgive dig
Har du spørgsmål eller brug for vejledning, er du altid velkommen til at kontakte os.
Som eksperter i præfabrikerede badeværelser tilbyder vi kompetent rådgivning, der kan hjælpe dig med at skabe den bedste baderumsløsning til dit projekt.
Vi ser frem til at høre fra dig.